Anayasamıza göre devletin görevlerinden bazıları şu şekilde;
1 – Adalet: Bunu zaten devlet maalesef kendisine göre uydurmuş durumda.
2 – Güvenlik: İç ve dış güvenliği sağlamak olan görevini ne kadar başarıyla yaptığını son zamanlarda açıkça görüyoruz. (Ama “Güvenlik zaafiyeti yok”)
3 – Sağlık: Eğer özel sağlık sigortanız yoksa veya özel hastaneye gidecek paranız yoksa Acil Servis koridorlarında sefil olmanız, belki de hayatınızı kaybetmeniz olası.
4 – Eğitim : Eğitim sistemi tam bir deneme tahtası. Özel okullar, dersaneler, İmam Hatipler, sınavlar. Gelecek nesli deneme tahtası olarak kullanıyoruz.
Bir baba, bir eş ve bir birey olarak hem 1 yaşındaki kızımızın geleceği hem ailemin geleceği hem de bireysel geleceğimden kaygılanıyorum maalesef. Her an ölüm korkusu veya gelecek korkusu ile yaşamak, yaşamanın fıtratında yok, olmamalı. Bulunduğum güzel topraklar içerisinde barış içerisinde, adil ve huzurlu bir şekilde yaşamak her bireyin hakkı olmalı.
Ben kızımın geleceği ve eğitimi için yurtdışına “kaçmayı” düşünmemeliyim. Ailemin refahı ve huzuru için başka ülkelerdeki yaşama imrenmemeliyim. İşe giderken “bir saldırıya kurban gider miyim” diye korkmamalıyım. Bir sorunla karşılaştığımda “adil” bir şekilde kararlar alınacağından endişe duymamalıyım. Yarın öbür gün savaşa girer miyiz, zaman zaman “bunlar da her yerdeler” diye hor gördüğümüz Suriyeli vatandaşlar gibi başka bir ülkeye kaçma stresini yaşamamalıyım. Her an vatanımdan, evimden kaçmak zorunda olma derdine düşmemeliyim.
Bu endişeler içerisinde ne düzgün bir nesil, ne huzurlu vatandaşlar ne de “sağlıklı” bir toplum oluşabilir. Bunu oluşturmak devletin görevi olmasına rağmen böyle bir ortamda maalesef huzurlu bir toplum sadece bir ütopya.
Anayasaya göre Devlet, “Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak”la görevlidir.
Tek isteğimiz, devletin gerçekten -gerektiği üzere- anayasal tanıma uygun olması, daha fazlası değil.
Kaygılıyım…